Cserép

A bemutatott kerámiák jelentős része az egykori nagy alföldi fazekasközpontokból valók. Mezőcsát, Tiszafüred, Mezőtúr és Hódmezővásárhely fazekasmestereinek és díszítőasszonyainak írástudásán, világlátásán és humorán keresztül alkothatunk képet korukról és a közösségről, mely ezeket az edényeket megrendelte és használta. A tárgyak egy kisebb része a Dunántúl, és a Partium egyes településeiről való.

A tárgyak leírásánál a legfontosabb adatok mellett igyekeztünk az érdekességekre is felhívni a figyelmet. Mivel a feliratos edények között a leggyakoribb a butella, erről külön részletes tanulmány is szól, melyet ebben a menüpontban alább találnak. A szöveganyagban szereplő szakszavak, néprajzi fogalmak magyarázatát a Fogalma lesz róla menüpontban olvashatják.

A feliratok leírásánál per (/) jellel jelöltük a sorok törését. Igyekeztünk a szövegeket a cserépedényeken található formában, azok pontos másolásával közölni. Néhány helyen, az értelmezhetetlen, vagy teljesen elmosódott, lekopott szövegrészeket kérdőjellel (?) jelöltük.

A fotóanyag és a szöveganyag a Túri Fazekas Múzeum és a Draskovits Kerámiagyűjtemény tulajdonát képezik, másodközlésük engedélyhez kötött!

cserépedények típus szerint